Home » Actueel » Hoe voorkom je mismatches bij werving? Tips voor succesvolle recruitment

Hoe voorkom je mismatches bij werving? Tips voor succesvolle recruitment

Bij L&D Support weten we hoe belangrijk het is om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen. Mismatches bij werving kunnen behoorlijk in de papieren lopen en zorgen voor frustratie bij zowel werkgever als werknemer. Daarom delen we in dit artikel onze beste tips om mismatches te voorkomen en jouw recruitmentproces te verbeteren.

Op hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Waarom mismatches voorkomen zo belangrijk is

Het voorkomen van mismatches in werving is belangrijker dan ooit. Volgens een onderzoek van Gallup kost lage betrokkenheid van medewerkers de wereldeconomie jaarlijks ongeveer 8,9 biljoen dollar, wat neerkomt op 9% van het wereldwijde BBP. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 74% van de managers toegeeft de verkeerde persoon aan te nemen.

Deze verkeerde matches kosten bedrijven gemiddeld $14.900 per jaar per verkeerde hire. In het grotere plaatje zijn wereldwijd meer dan 1,3 miljard mensen werkzaam in posities waarvoor ze over- of onder gekwalificeerd zijn.

Maar waarom is het voorkomen van een mismatch in werving zo belangrijk? Het kost tijd, geld en energie die je beter kunt besteden aan het laten groeien van je bedrijf. Mismatches kunnen leiden tot:

- Ontevreden en ongelukkige medewerkers: Wanneer medewerkers zich niet op hun plek voelen, kan dit hun motivatie en betrokkenheid aanzienlijk verminderen. Dit leidt vaak tot een hogere kans op verloop. Bovendien kunnen ongelukkige medewerkers een negatieve invloed hebben op hun directe omgeving, wat kan resulteren in een domino-effect van ontevredenheid binnen het team. Ze kunnen moeite hebben om zich te concentreren, vaker ziek zijn, en minder geneigd zijn om initiatief te nemen of boven verwachting te presteren.

- Lagere productiviteit: Een werknemer die niet goed past bij de functie of het team zal minder efficiënt werken. Dit heeft niet alleen invloed op hun prestaties, maar ook op de algehele teamdynamiek.

- Hogere personeelskosten: Het opnieuw werven en trainen van personeel is kostbaar. Van advertenties tot inwerktrajecten, de kosten kunnen snel oplopen wanneer je regelmatig nieuwe medewerkers moet aannemen.

- Negatieve impact op teamsfeer: Een mismatch kan leiden tot spanningen binnen het team. Dit kan de samenwerking en communicatie verstoren, wat weer invloed heeft op de prestaties van het hele team.

- Imagoschade voor je bedrijf: Een hoge turnover en ontevreden medewerkers kunnen de reputatie van je organisatie schaden. Dit maakt het moeilijker om nieuw talent aan te trekken en kan ook klanten afschrikken.

Kortom, genoeg redenen om mismatches zoveel mogelijk te voorkomen. Maar hoe pak je dat nou slim aan?

De oorzaken van mismatches bij werving

Om een probleem op te kunnen lossen is het belangrijk om de oorzaak te vinden, zodat je gericht aan de slag kunt. Daarvoor is het belangrijk om te begrijpen waar het vandaan komt. De meest voorkomende oorzaken zijn:

Onduidelijke functieomschrijving

Als niet helder is wat de functie precies inhoudt, trek je al snel de verkeerde kandidaten aan. Een onduidelijke functieomschrijving kan leiden tot misverstanden over de verwachtingen en verantwoordelijkheden, waardoor kandidaten zich niet goed kunnen voorbereiden op de rol. Dit resulteert vaak in teleurstellingen voor zowel de werkgever als de werknemer.

Gebrekkige screening

Wanneer je niet grondig genoeg screent, mis je belangrijke signalen die op een mismatch kunnen wijzen. Een oppervlakkige screening kan betekenen dat je kandidaten selecteert die niet over de juiste vaardigheden of ervaring beschikken, wat later kan leiden tot problemen in de samenwerking en productiviteit. Het is essentieel om een gedetailleerd selectieproces te hanteren om de juiste kandidaten te identificeren.

Culturele mismatch

Een kandidaat kan perfect gekwalificeerd zijn, maar als hij of zij niet past binnen de bedrijfscultuur, gaat het alsnog mis. Culturele mismatches kunnen leiden tot onvrede en demotivatie, omdat de werknemer zich niet verbonden voelt met de waarden en normen van de organisatie. Het is belangrijk om zowel de vaardigheden als de culturele fit van kandidaten te evalueren tijdens het wervingsproces.

Verkeerde verwachtingen

Als de verwachtingen van werkgever en werknemer niet op één lijn liggen, is teleurstelling onvermijdelijk. Dit kan ontstaan door een gebrek aan communicatie over de rol, de verantwoordelijkheden en de bedrijfscultuur. Het is cruciaal om open en eerlijke gesprekken te voeren om ervoor te zorgen dat beide partijen dezelfde verwachtingen hebben.

Onvoldoende aandacht voor soft skills

Technische vaardigheden zijn belangrijk, maar soft skills maken vaak het verschil tussen succes en falen. Soft skills zoals communicatie, samenwerking en emotionele intelligentie zijn essentieel voor een goede samenwerking en een positieve werkomgeving. Zoals beschreven in het artikel Top 5 soft skills die elke medewerker nodig heeft, zijn deze vaardigheden de smeerolie van elke organisatie en dragen ze bij aan betere prestaties en werkplezier. Het ontwikkelen van soft skills moet daarom een prioriteit zijn in het wervings- en opleidingsproces.

Onze tips om mismatches te voorkomen

Nu we weten waar mismatches vandaan komen, kunnen we gericht actie ondernemen om ze te voorkomen. Belangrijke tips zijn:

1. Zorg voor een glasheldere functieomschrijving

De eerste is natuurlijk een open deur nu we weten dat een onduidelijke functieomschrijving een belangrijke oorzaak is. Een goede functieomschrijving is de basis van succesvol werven. Zorg dat je hierin duidelijk maakt:

- Wat de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden zijn

- Welke vaardigheden en ervaring nodig zijn

- Hoe de functie bijdraagt aan de organisatiedoelen

- Wat de cultuur van het bedrijf is

2. Gebruik de juiste assessments

Bij L&D Support zijn we groot fan van het inzetten van assessments. Deze helpen je om objectief te beoordelen of een kandidaat de juiste skills en persoonlijkheid heeft voor de functie. Denk aan:

- Cognitieve tests

- Persoonlijkheidstests

- Vaardighedentests

- Situational judgment tests

Een effectieve tool die je kunt gebruiken om deze assessments te integreren, is Profilizer van L&D Support. Deze tool biedt objectieve inzichten in de persoonlijke kwaliteiten van kandidaten en helpt bij het vaststellen van ontwikkeldoelstellingen. Door de resultaten van Profilizer krijg je een compleet beeld van de geschiktheid van een kandidaat.

3. Kijk verder dan het cv

Een cv vertelt maar een deel van het verhaal. Probeer tijdens het recruitmentproces een compleet beeld te krijgen van de kandidaat door:

  • Diepgaande interviews te houden: Tijdens deze gesprekken kun je niet alleen de vaardigheden en ervaring van de kandidaat bespreken, maar ook hun motivatie en ambities. Dit helpt om te begrijpen wat hen drijft en hoe ze zich kunnen ontwikkelen binnen de organisatie.
  • Referenties na te trekken: Het verifiëren van referenties kan waardevolle informatie opleveren over de werkethiek en prestaties van de kandidaat in eerdere functies. Dit geeft je een beter inzicht in hun verleden en hoe ze zich in een nieuwe rol kunnen gedragen.
  • Een proefdag of -opdracht in te plannen: Dit biedt de kandidaat de kans om de werkomgeving en het team te ervaren, terwijl jij kunt observeren hoe ze functioneren in een praktische setting. Dit kan cruciaal zijn om te beoordelen of ze daadwerkelijk passen bij de organisatie.

4. Besteed aandacht aan cultuurfit

Een goede cultuurfit is belangrijk voor langdurig succes. Betrek daarom het team bij het wervingsproces en organiseer informele momenten om te zien hoe de kandidaat past binnen de groep. Dit kan helpen om de dynamiek en samenwerking binnen het team te waarborgen.

Een sterke cultuurfit vergroot de kans op tevredenheid en betrokkenheid bij de werknemer, wat leidt tot betere prestaties en minder verloop.

5. Wees eerlijk over de functie en het bedrijf

Transparantie is key. Wees open over zowel de positieve als de uitdagende aspecten van de functie en het bedrijf. Dit helpt kandidaten een realistisch beeld te vormen en voorkomt teleurstellingen achteraf.

Door eerlijk te zijn over de verwachtingen en de bedrijfscultuur, creëer je een basis van vertrouwen die essentieel is voor een succesvolle samenwerking.

6. Investeer in een goed onboardingprogramma

Een mismatch wordt soms pas duidelijk na de start. Een goed onboardingprogramma helpt nieuwe medewerkers snel hun draai te vinden en vergroot de kans op een succesvolle match.

Dit programma moet niet alleen gericht zijn op het aanleren van technische vaardigheden, maar ook op het integreren van de nieuwe medewerker in de bedrijfscultuur.

Door aandacht te besteden aan zowel de professionele als sociale aspecten van de onboarding, zorg je ervoor dat nieuwe medewerkers zich gewaardeerd en betrokken voelen vanaf het begin.

7. Blijf in gesprek

Ook na de onboarding is het belangrijk om regelmatig te checken of de match nog steeds goed is. Plan feedbackmomenten in en wees alert op signalen die op een mogelijke mismatch kunnen wijzen.

De voordelen van een succesvolle match

Het voorkomen van mismatches in werving is niet alleen een kwestie van kostenbesparing en efficiëntie, maar het heeft ook een diepgaande impact op de algehele gezondheid van de organisatie.

Wanneer je de juiste kandidaten selecteert die passen bij de functie, de cultuur en de verwachtingen, creëer je een solide basis voor langdurig succes. Dit is niet alleen gunstig voor de medewerkers, maar ook voor de organisatie als geheel.

Zoals eerder besproken, zijn duidelijke functieomschrijvingen, grondige screenings en aandacht voor cultuurfit cruciaal in dit proces. Door deze elementen in acht te nemen, pluk je als organisatie de vruchten van succesvolle matches. Dit leidt tot:

Hogere medewerkerstevredenheid

Wanneer medewerkers goed passen in hun rol en de bedrijfscultuur, voelen ze zich meer gewaardeerd en betrokken. Dit verhoogt niet alleen hun motivatie, maar ook hun loyaliteit aan de organisatie. Tevreden medewerkers zijn vaak productiever en dragen bij aan een positieve reputatie van het bedrijf.

Betere prestaties

Een succesvolle match resulteert in betere prestaties, zowel op individueel als teamniveau. Medewerkers die zich op hun gemak voelen en goed functioneren in hun rol, zijn in staat om hun volledige potentieel te benutten. Dit leidt tot een hogere kwaliteit van werk en betere resultaten voor de organisatie als geheel.

Lager verloop

Wanneer medewerkers goed passen bij hun functie en de organisatie, is de kans op verloop aanzienlijk lager. Dit bespaart niet alleen kosten voor werving en training, maar zorgt ook voor een stabielere werkomgeving. Een lager verloop betekent dat teams beter kunnen samenwerken en dat kennis en ervaring binnen de organisatie behouden blijven.

Positieve werksfeer

Een goede match draagt bij aan een positieve werksfeer. Wanneer medewerkers goed met elkaar kunnen samenwerken en zich op hun gemak voelen, ontstaat er een cultuur van samenwerking en ondersteuning. Dit bevordert niet alleen de productiviteit, maar ook de creativiteit en innovatie binnen het team.

Sterkere employer branding

Organisaties die erin slagen om succesvolle matches te creëren, bouwen een sterke employer brand op. Tevreden medewerkers zijn vaak de beste ambassadeurs voor je bedrijf en kunnen positieve verhalen delen over hun ervaringen. Dit maakt het gemakkelijker om nieuw talent aan te trekken en versterkt de reputatie van de organisatie in de markt. Een sterke employer branding helpt niet alleen bij het werven van talent, maar ook bij het behouden van bestaande medewerkers, wat essentieel is voor de groei en duurzaamheid van de organisatie.

Hoe L&D Support jou kan helpen

Bij L&D Support zijn we gespecialiseerd in het optimaliseren van wervingsprocessen. We helpen je graag om mismatches te voorkomen en de juiste mensen aan boord te krijgen. Onze diensten omvatten:

  • Inzage of (toekomstige) medewerkers voldoende energie hebben om het werk goed aan te kunnen
  • Inzage of (toekomstige) medewekers de juiste competenties al ontwikkeld hebben om succesvol te zijn in het werk
  • Ontwikkelinzichten om nieuwe medewerkers duidelijke sturing te geven om nieuwe competenties (verder) te ontwikkelen
  • Uitleg over de assessments aan werkgever en medewerker zodat de inzichten goed begrepen en gebruikt kunnen worden voor matching en onboarding

Door het toepassen van deze tips en inzichten uit het artikel, maak je een grote stap in het voorkomen van mismatches bij werving. Wil je meer weten over hoe je jouw recruitmentproces kunt optimaliseren en hoe de assessment tooling Profilizer van L&D Support hierbij kan helpen? Neem dan contact met ons op. Samen zorgen we ervoor dat jij de juiste mensen op de juiste plek krijgt!

Veelgestelde vragen over het voorkomen van mismatches

De kosten van een mismatch kunnen oplopen tot wel 2,5 keer het jaarsalaris van de betreffende functie. Dit omvat wervingskosten, trainingskosten, productiviteitsverlies en de kosten voor een nieuwe wervingsprocedure.

Vaak wordt een mismatch binnen de eerste 6 maanden duidelijk. Daarom is een goede proeftijd en een degelijk onboardingprogramma zo belangrijk.

Helaas is het onmogelijk om alle mismatches te voorkomen. Maar door de tips in dit artikel toe te passen, kun je het risico wel flink verkleinen.

In de meeste gevallen wel. Een mismatch kost uiteindelijk meer tijd en energie dan het langer openhouden van een vacature. Kwaliteit gaat boven snelheid.

Zeer belangrijk! Soft skills zoals communicatie, aanpassingsvermogen en teamwork zijn vaak doorslaggevend voor het succes van een medewerker binnen een organisatie.

George van Ederen

Sinds 2012 werkt George als directeur, trainer, adviseur en aanvoerder bij L&D Support en helpt hij met zijn kennis van het assessment om professionals en organisaties goed en eerlijk naar zichzelf te kijken.